Právě jste zde: Home Články Cestování Holandské mlýny

nahledNejprve omluva
Z důvodu pracovní vytíženosti a těžkého úrazu jsem celé léto nenapsal ani řádek.

Ke psaní jsem se nakonec dostal až nyní a to na zlomku tohoto roku. Je tedy co dohánět a myslím, že by bylo správné začít psát o cestě, kterou jsem zahájil rok 2012.

 

 

Holandské mlýny

Na Jaře jsem se s přáteli (Jiří Farkaš a Aleš Ječmeň) vypravil na plánovanou cestu do Holandska s cílem pořídit snímky typických dominant tohoto státu. A to, jak je asi každému známé, jsou větrné a vodní mlýny. Spousta lidí si pod pojmem „ mlýn“ představí jejich využití na výrobu mouky. Ano, většina mlýnů slouží právě k tomuto účelu, ale v Holandsku sloužily mlýny i pro přečerpávání vody ze zatopených ploch, nacházejících se  pod úrovní hladiny moře.  Díky tomu se odvodněné plochy dali úspěšně využívat na zemědělské účely. Samozřejmě v Holandsku se mlýny využívaly i na získání mouky, olejů a výrobu papíru. Ty však mají zcela jiný tvar, než ty přečerpávací. Z mého pohledu, už ne tak pěkný, nebo spíš méně atraktivní.

kinderdijk_holandsko
Kinderdijk

marken_holandsko
Marken

tulipany_holandsko_iii

Hlavní lákadlo

Hlavní cíl cesty byla soustava devatenácti mlýnu rozprostřených v městečku Kinderdijk, které jsou rozmístěny, podél vodních kanálů, ve dvou řadách. Do doby než byly nahrazeny moderním přečerpávacím zařízením. Starala se jedna soustava o odvodnění oblasti Nederwaard a ta druhá o  Overwaard.

alej_holandsko_i

urk_holandsko_i
Urk

alej_holandsko_ii
Fotograf Jiří Farkaš v akci

Události z cesty

Po příjezdu na dané místo, bylo počasí velmi pochmurné a vytahovat fotoaparát nemělo ani smysl. Využili  jsem volného  času a v klidu si celou oblast prošli, abychom zjistili, co nás zde čeká. Pak už nezbývalo než jen pevně doufat, že za pět dní pobytu se počasí udobří. Nakonec k focení této oblasti došlo, až poslední den. Za dobu našeho pobytu jsme si zatím našli spousty jiných, zajímavých míst. Po příjezdu domů jsem pak musel konstatovat, že cesta za větrnými mlýny se nakonec změnila na cestu za majáky, protože těch jsem si na pořízených snímcích přivezl více než vysněných mlýnů.


alej_holandsko

marken_holandsko_i
Marken

urk_holandsko
Urk

Již doma, před cestou, jsem si vytipoval pár míst, kde se nacházely další mlýny. Buď zcela jednotlivě a nebo jako několika početný, odvodňovací systém. Dokonce nám přálo štěstí a jeden se nacházel přímo na okraji pole s tulipány. Když už se zmiňuji o tulipánech, tak to bylo také jedno z lákadel naší cesty, které se nám podařilo vytěžit. Vždy, když vyrážím do přímořské oblasti, nemohu si odpustit návštěvu aspoň jednoho majáku,  proto i pro tuto cestu se jich několik zahrnulo do itineráře. Myslím, že to nakonec byl dobrý nápad a také z těchto fotografií mám asi největší radost.

egmont_aan_zee_holandsko
Egmondt ann zee

mlyn_tulipany_bw

marken_holandsko_ii

 

Cestou domů jsme ještě navštívili místo, které by stálo na delší zdržení, ale na to už nezbyl čas. Takže, až se zase někdy vydám za focením do Holandska, bude to určitě právě tam, ale toto místo si zatím nechám pro sebe a pevně věřím, že se někdy vrátím?!!?

Závěrem pár tulipánů

tulipany_holandsko

tulipany_holandsko_i

tulipany_holandsko_ii

tulipany_holandsko_iv

tulipany_holandsko_v

tulipany_holandsko_vi

tulipany_holandsko_vii

kinderdijk_holandsko_ii
Kinderdijk (otáčení mlýnu)

Podobné články:

Skotsko (první díl)

Skotsko (druhý díl)

Skotsko (třetí díl)

Toskánsko (Itálie)

Holandský ostrov Texel

Norský ostrov Runde

Ráj tulipánů (Holandsko)

 

Přeji krásný den. 

Evžen Takač

{jcomments on}

 

 

Náhodné fotografie


Kytky
Loch Cill Chriosd
Orchidej-4
Husa velká (Anser anser)
Cromwell Point Lighthouse
Dendrobium secundum
Kytky
Heliconius Cydno Galanthus
Ballinskelligs Beach
 Terej bílý (Morus bassanus)